Co v Rumunsku ochutnat
- Ivona Bruda
- Nov 5, 2021
- 2 min read
Rumunská kuchyně je podobná české v tom, že ve většině jídel najdete vepřové maso. Typická příloha je mămăligă (polenta, kukuřičná kaše). Je natolik oblíbená, že ji můžete dostat i na snídani nebo na večeři. Na stole nikdy nesmí chybět bílý chléb (něco jako naše veka) a zakysaná smetana.
Co tedy stojí za to ochutnat?
Sarmale jsou rumunské tradiční jídlo. Jedná se o mleté maso zabalené v listech nejčastěji zelí nebo vinné révy. Patří k nim zakysaná smetana a chléb.
Uzené koleno s fazolemi (Ciolan afumat cu fasole) je moje nejoblíbenější rumunské jídlo.

Mici jsou takové rumunské čevabčiči. Najdete je v každém stánku s občerstvením. Místo cibule ale dostanete hořčici/kečup a bagetku nebo hranolky.
Chiftele bych přirovnala k hodně jemným karbanátkům. A nejlepší dělá moje tchýně.
Șaorma je kebab v tortile. Co člověka překvapí, jsou hranolky pěkně schované vevnitř.
Plněné papriky
Ryby
V okolí Dunaje a Černého moře určitě stojí za ochutnání různé ryby. Ja osobně jsem ryby nikdy moc nemusela. V podstatě jsem je začala jíst až v Rumunsku. A vhodná příloha je zase ta kukuřičná kase.
V horách můžu doporučit pstruha.

Polévky
V Rumunsku mají 2 druhy polévek. Supă je něco jako vývar. Ciorba je taková hustší polévka a až na vyjímky se jí se zakysanou smetanou. Ciorbu si můžete objednat místo hlavního chodu. Je opravdu sytá a porce bývá velká.
Ciorba de burta: Rumunská dršťková polévka
Ciorba de fasole: fazolačka s uzeným masem
Ciorba de perișoare: knedlíčková polévka
Jedinečný zážitek je take polévka v chlebu

Pomazánky
Salata de icre (jikrová pomazánka)
Zacusca
Lilková pomazánka
Sladké mlsání
Papanaș: něco jako vdolky s borůvkovou marmeládou a krémem. Najdete je v téměř každé restauraci.

Salam de biscuiți můžete koupit v menších obchodech.
Albinuța: medový zákusek s krémem z krupice
Clătite: rumunské palačinky
Kürtőskalács: maďarský trdelník. Stánek s nimi najdete na každém turistickém místě.
Cozonac: něco jako štola
Covrig: rumunsky preclík
Ciocolata de casă: domácí čokoláda
Sýry
Rumunské sýry jsou nejen pochoutka, ale také velmi praktický dárek. Třeba takový sýr v kůře.
Toto téma je tak obsáhlé, že asi spíš napíšu samostatný článek.
Speciality
Măduva: hovězí morek
Turecká káva vařená na písku
Pečená dýně
Plněná vajíčka
Tobă: tlačenka
Salată de boeuf: salát ze zeleniny, která se vytáhne z vývaru.
Skvělá jsou také vepřová ouška

Pokud máte rádi brambůrky a chcete ochutnat, co Rumuni chroupou místo nich, zkuste si koupit Pufuleți (kukuřičné křupky) a semințe (slunečnicová semínka 🌻).
Na závěr tu nechám foto svého pokusu o kukuřičnou kaši se sýrem.

Napište mi, jaké je vaše oblíbené rumunské jídlo?
Commenti