top of page

Co v Rumunsku ochutnat

  • Writer: Ivona Bruda
    Ivona Bruda
  • Nov 5, 2021
  • 2 min read

Rumunská kuchyně je podobná české v tom, že ve většině jídel najdete vepřové maso. Typická příloha je mămăligă (polenta, kukuřičná kaše). Je natolik oblíbená, že ji můžete dostat i na snídani nebo na večeři. Na stole nikdy nesmí chybět bílý chléb (něco jako naše veka) a zakysaná smetana.

Co tedy stojí za to ochutnat?

Sarmale jsou rumunské tradiční jídlo. Jedná se o mleté maso zabalené v listech nejčastěji zelí nebo vinné révy. Patří k nim zakysaná smetana a chléb.


Uzené koleno s fazolemi (Ciolan afumat cu fasole) je moje nejoblíbenější rumunské jídlo.



Mici jsou takové rumunské čevabčiči. Najdete je v každém stánku s občerstvením. Místo cibule ale dostanete hořčici/kečup a bagetku nebo hranolky.


Chiftele bych přirovnala k hodně jemným karbanátkům. A nejlepší dělá moje tchýně.


Șaorma je kebab v tortile. Co člověka překvapí, jsou hranolky pěkně schované vevnitř.


Plněné papriky


Ryby

V okolí Dunaje a Černého moře určitě stojí za ochutnání různé ryby. Ja osobně jsem ryby nikdy moc nemusela. V podstatě jsem je začala jíst až v Rumunsku. A vhodná příloha je zase ta kukuřičná kase.

V horách můžu doporučit pstruha.



Polévky

V Rumunsku mají 2 druhy polévek. Supă je něco jako vývar. Ciorba je taková hustší polévka a až na vyjímky se jí se zakysanou smetanou. Ciorbu si můžete objednat místo hlavního chodu. Je opravdu sytá a porce bývá velká.


Ciorba de burta: Rumunská dršťková polévka


Ciorba de fasole: fazolačka s uzeným masem


Ciorba de perișoare: knedlíčková polévka


Jedinečný zážitek je take polévka v chlebu



Pomazánky


Salata de icre (jikrová pomazánka)


Zacusca


Lilková pomazánka


Sladké mlsání


Papanaș: něco jako vdolky s borůvkovou marmeládou a krémem. Najdete je v téměř každé restauraci.



Salam de biscuiți můžete koupit v menších obchodech.


Albinuța: medový zákusek s krémem z krupice

Clătite: rumunské palačinky

Kürtőskalács: maďarský trdelník. Stánek s nimi najdete na každém turistickém místě.

Cozonac: něco jako štola

Covrig: rumunsky preclík

Ciocolata de casă: domácí čokoláda

Sýry

Rumunské sýry jsou nejen pochoutka, ale také velmi praktický dárek. Třeba takový sýr v kůře.

Toto téma je tak obsáhlé, že asi spíš napíšu samostatný článek.

Speciality

Măduva: hovězí morek

Turecká káva vařená na písku

Pečená dýně

Plněná vajíčka

Tobă: tlačenka

Salată de boeuf: salát ze zeleniny, která se vytáhne z vývaru.

Skvělá jsou také vepřová ouška



Pokud máte rádi brambůrky a chcete ochutnat, co Rumuni chroupou místo nich, zkuste si koupit Pufuleți (kukuřičné křupky) a semințe (slunečnicová semínka 🌻).


Na závěr tu nechám foto svého pokusu o kukuřičnou kaši se sýrem.



Napište mi, jaké je vaše oblíbené rumunské jídlo?





Commenti


Winding Forest Road
O mne

O mně

Jmenuji se Ivona a pocházím z jižní Moravy. Několik let jsem žila v Německu. Manžel je z Rumunska a děti tudíž čechorumuni nebo rumunočeši; vyberte si. Máme rádi cestování a dobré jídlo. Najdete nás v Rumunsku, kousek od známé silnice Transfăgărășan.

Více

 

Chystáte se do Rumunska? Připojte se k naší exkluzivní soukromé komunitě a získejte přístup k materiálům pro naplanování nezapomenutelné dovolené.

Členstvím také  podpoříte moji práci.

© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com, Ochrana osobních údajů

bottom of page