top of page

Recept na Islere (jemné máslové sušenky s ořechy a krémem)

  • Writer: Ivona Bruda
    Ivona Bruda
  • Dec 11, 2024
  • 2 min read

Moje oblíbené transylvánské cukroví. V Rumunsku ho seženete v pekárnách celoročně. V Česku si ho můžete upéct jako vánoční cukroví. Pokud by recept nebyl zcela srozumitelný, přidala jsem na závěr také rumunské video pro vizuální představu.


Ingredience:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky

  • 360 g másla

  • 200 g lehce opražených jemně mletých ořechů* (vlašské, lískové)

  • 2 žloutky

  • 2 lžíce vanilkového extraktu

  • 170 g moučkového cukru

  • Špetka soli


Krém:

  • 1 vejce

  • 200 g cukru

  • 40 ml mléka

  • 250 g másla (tučného, min 80%)

  • 40 g kakaa

Podle chuti:

  • 1 lžíce vanilkového extraktu

  • 1 lžíce rumu


Poleva:

  • 120 g mléčné čokolády

  • nebo glazura z:

    • 200 g moučkového cukru

    • 1 lžíce kakaa

    • 1 lžička citronové šťávy

    • 2 lžíce oleje

    • Horká voda (na vytvoření hladké pasty konzistence palačinkového těsta)


Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Do mísy dejte změklé máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt, špetku soli a žloutky.

    • Mixujte elektrickým šlehačem, dokud nezískáte hladký krém.

    • Přidejte mouku a mleté ořechy. Na nízké rychlosti mixéru zapracujte suché ingredience do těsta. Pokud nemáte mixér, použijte dřevěnou vařečku a těsto promíchejte, dokud nebude hladké. Vyhněte se hnětení rukama, aby se máslo nerozpustilo a sušenky neztratily křehkost.

    • Těsto zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

  2. Pečení:

    • Těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše na tloušťku asi 3–5 mm.

    • Vykrajujte kolečka a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.

    • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut, dokud nezezlátnou.

    • Nechte vychladnout.

  3. Příprava krému:

    • Ve vodní lázni šlehejte metličkou vejce s cukrem, dokud směs nezhoustne.

    • Přidejte mléko a pokračujte, dokud nevznikne viskózní krém.

    • Přimíchejte kakao (přes sítko), vanilkový extrakt a rum.

    • Odstavte a nechte vychladnout.

    • Máslo vyšlehejte do pěny, postupně přidávejte vychladlou směs.

  4. Plnění:

    • Krémem slepujte upečená kolečka po dvou.

    • Dejte na hodinu do lednice, aby ztuhla.

  5. Poleva:

    • Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni

    • nebo

    • smíchejte moučkový cukr, kakao, citronovou šťávu a olej. Přidejte horkou vodu, dokud nevznikne hladká poleva.

    • Sušenky namáčejte vrchní stranou do polevy a nechte zatuhnout.


Dobrou chuť! 😊




Comments


Winding Forest Road
O mne

O mně

Jmenuji se Ivona a pocházím z jižní Moravy. Několik let jsem žila v Německu. Manžel je z Rumunska a děti tudíž čechorumuni nebo rumunočeši; vyberte si. Máme rádi cestování a dobré jídlo. Najdete nás v Rumunsku, kousek od známé silnice Transfăgărășan.

Více

 

Chystáte se do Rumunska? Připojte se k naší exkluzivní soukromé komunitě a získejte přístup k materiálům pro naplanování nezapomenutelné dovolené.

Členstvím také  podpoříte moji práci.

© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com, Ochrana osobních údajů

bottom of page