top of page

Ciorbă de perișoare (recept)

  • Writer: Ivona Bruda
    Ivona Bruda
  • Nov 22, 2024
  • 2 min read

Polévka s masovými knedlíčky


Ingredience (na 10–12 porcí):

Na polévku:

  • 1 cibule

  • 1–2 mrkve

  • 1 paprika

  • Kousek celeru (volitelné)

  • 300 ml rajčatové šťávy nebo 1 konzerva (400 ml) nakrájených rajčat

  • Sůl, pepř, případně pálivá paprika

  • Bors (kyselá tekutina) nebo citronová šťáva na dochucení

  • Petrželka a libeček (čerstvý)

Na masové knedlíčky:

  • 600 g mletého masa (vepřové, hovězí, drůbeží, směs)

  • 1 cibule

  • 1 lžíce jemně nasekané zeleniny nebo domácí vegety (volitelné)

  • Kopr a petržel (čerstvé nebo sušené)

  • 1 vejce

  • 1 lžička soli

  • Špetka pepře

  • 50 g kulatozrnné rýže nebo 1 lžíce strouhanky, krupice či kukuřičné mouky



Postup:

  1. Základ polévky:

    • Nakrájejte zeleninu na kostičky a dejte vařit do hrnce. Muzete přidat i kousky pálivé papriky. Vařením od začátku získá polévka výraznější chuť.

    • Nakrájejte zeleninu na kostičky a dejte vařit do hrnce. Můžete přidat i kousky pálivé papriky. Vařením od začátku získá polévka výraznější chuť.

  2. Příprava knedlíčků:

    • V míse smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, dobře propláchnutou rýži, sůl, pepř, nasekané bylinky a vejce.

    • Směs důkladně promíchejte, ideálně rukama, a přidejte 1–2 lžíce studené vody. Tím získá směs vzdušnost.

    • Knedlíčky tvarujte mokrýma rukama, velikosti vlašského ořechu (asi 20 g každý). Ze směsi by mělo být kolem 50 knedlíčků.

  3. Vaření polévky:

    • Po 15 minutách vaření zeleniny přidejte knedlíčky.

    • Knedlíčky vkládejte postupně, aby se nerozpadly, nebo je předem připravte na tácu a přidejte najednou.

  4. Dochucení:

    • Jakmile jsou knedlíčky uvařené (rýže uvnitř je měkká), přidejte rajčatovou šťávu a kyselou složku (bors nebo citronovou šťávu). Polévku můžete nechat i sladkou, podle chuti.

    • Přiveďte k varu, dochuťte solí a pepřem.

  5. Dokončení:

    • Vypněte oheň, přidejte nasekané bylinky (petrželku a libeček) a přikryjte pokličkou. Nechte 15 minut odpočívat, aby se chutě spojily.

  6. Podávání:

    • Podávejte teplé, případně se zakysanou smetanou. Nezapomeňte na pálivou papriku pro milovníky ostrých chutí.


Tipy pro nadýchané knedlíčky:

  • Maso: Používejte mírně tučné maso, případně přidejte 2–3 lžíce oleje, aby knedlíčky nebyly suché.

  • Míchání: Maso důkladně propracujte rukama, aby se do něj dostal vzduch a zůstalo nadýchané.

  • Koření: Nešetřete bylinkami – kopr a petržel dodají knedlíčkům jemnost a chuť.


Dobrou chuť! 😊



Comments


Winding Forest Road
O mne

O mně

Jmenuji se Ivona a pocházím z jižní Moravy. Několik let jsem žila v Německu. Manžel je z Rumunska a děti tudíž čechorumuni nebo rumunočeši; vyberte si. Máme rádi cestování a dobré jídlo. Najdete nás v Rumunsku, kousek od známé silnice Transfăgărășan.

Více

 

Chystáte se do Rumunska? Připojte se k naší exkluzivní soukromé komunitě a získejte přístup k materiálům pro naplanování nezapomenutelné dovolené.

Členstvím také  podpoříte moji práci.

© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com, Ochrana osobních údajů

bottom of page