Rumunské sýry
- Ivona Bruda
- Nov 22, 2024
- 3 min read
Jako všude v horách i v Rumunsku se vyrábí různé sýry. Dlouho jsem se chystala tento článek napsat, ale čekala jsem na chvíli, kdy budu moct říct, že se v té spoustě sýrů aspoň trošku vyznám. Před Rumunskem jsem sýry jedla jen během prázdnin ve Francii. V Česku jsem si k nim tak nějak cestu nenašla. Možná proto mi to poznávání rumunských sýrů trvalo tak dlouho.
O čem se tu dočtete? Základ o rumunských sýrech, jejich názvy, speciality a kde sehnat ty nejchutnější.

Sýr se rumunsky řekne brânză. Což pro nás může být trošku matoucí. Není to určitý typ sýru. Znamená to prostě sýr (kromě tvrdého).
Cașcaval (čti kaškaval) nebo Caș (čti kaš) je tvrdý sýr. Patří sem různé druhy tvrdých sýrů. Můžou být i uzené (afumat).

Telemea je měkký sýr. Když si ho koupíte v supermarketu, bude vám připomínat hrozně slanou verzi řeckého sýru Feta. Prostě se bude rozpadat. Když si ho koupíte na trhu, dostanete lehce slaný sýr nebo úplně bez soli. Může být z kravího, ovčího nebo kozího mléka.
Pokud pro vás sýr bude moc slaný, nakrájejte ho na kostky a namočte přes noc do vody (tip od místních).

Brânza de burduf je taková velká koule. Poznáte ho na první pohled. Kouli rozříznete a v ní je drcený zrající cașcaval. Má ostřejší chuť. Můžete si ho natřít na chleba místo taveňáku. Nebo z něj vymodelovat kuličky, ty obalit v různých semínkach a udělat si obložený tác. Moc dobrý je i s kukuřičnou kaší (recept na Bulz Ciobanesc tady).
Brânza proaspătă de vaci (čti de vači) je tvaroh.
Urda je sladký sýr.
Branza de Fagaras je takove pomazankove maslo s kousky.
Sýr v jedlové kůře (ten tmavý válec). Ten taky poznáte na první pohled. Kůra z jedle sýru dodá specifickou příchuť. Je to taková specialita. Nejíme ho každý den a seženete ho spíš na turistických místech.
Pozor na turistické pasti. Sýr může být v kůře starý a suchý. Není to zvenku vidět.

Kde sehnat nejlepší sýr?
Ať už jste kdekoliv v Rumunsku, moje rada je zajít si na trh. A to vám poradí i Rumuni. Ono je snazší si ho koupit u silnice, na turistických místech nebo ještě hůř v supermarketu, ale místní chodí na trh. Na trhu vás vždy nechají sýr před koupí ochutnat. Třeba v Sibiu seženete dobrý sýr i v místním supermarketu Simpa nebo TransAgape. Kromě toho tam můžete koupit i smetanu od lokálních výrobců. Mají moc dobrou paštiku a další masné výrobky.
V Rumunsku jsou dvě města, která jsou vyhlášená pro výrobu sýrů. Obě najdete v Transylvánii. Bran leží v okrese Brașov. Je známý díky stejnojmennému hradu z románu Drákula. Taky je známý právě díky sýru v kůře. Vzhledem k množství turistů doporučuji sýr ochutnat, aby vám neprodali nekvalitní nebo starý.
Sama jsem z té oblasti jedla sýr několikrát. Od kamarádky domácí byl vždy skvělý. Dokonce jsem u ní ochutnala sýr Urda, který jsem od té doby nejedla. U stánku v centru jsme před x lety koupili skvělý sýr v kůře. Letos jsem ale narazila i na předražený a suchý cascaval. Neochutnala jsem! Moje chyba. Přišla jsem na to až doma.
V okrese Sibiu najdete malou nevýznamnou vesničku Jina (čti žina). Leží v horách, daleko od větších měst. Ale chudobnou horskou vesničku nečekejte. Je plná pěkných udržovaných vilek. Pokud jste jeli trasu Transalpina-Sibiu v době, než tu byla dálnice, navigace vás dost možná vedla přes tuto vesnici. Žijí tu bohatí pastevci, díky kterým je Jina známá pro nejlepší sýry. Sýry z Jina seženete i ve specializované prodejně v nákupním centru Selimbar, Sibiu.
Vyschlý sýr v kůře jsme koupili i na Transfagarasanu. Na trhu ho bohužel většinou neseženete.
Zajímalo by vás o rumunských sýrech ještě něco?
ความคิดเห็น